Στην εποχή της ψηφιακής επικοινωνίας και της τεχνολογίας, η σύνδεση των παιδιών με τη φύση και την κοινότητά τους είναι πολύτιμη. Στα “Εργαστήρια Δεξιοτήτων” των Γ και Δ τάξεων του δημοτικού και παράλληλα διαθεματικά και στη Μελέτη Περιβάλλοντος, οι μαθητές ζουν μια μοναδική εμπειρία, εξερευνώντας τη φύση γύρω τους και μαθαίνοντας για τη χρήση των μέσων μαζικής μεταφοράς στην κοινότητά τους.
Με μια βιωματική προσέγγιση, τα παιδιά βγήκαν έξω από την αίθουσα τάξης και βυθίστηκαν στους αγρούς γύρω από το σχολείο τους. Κρατώντας τα φυτολόγιά τους, μολύβι και κόλλα κατευθύνθηκαν στην εξερεύνηση της τοπικής χλωρίδας και πανίδας. Καθώς ανακάλυπταν τα διάφορα είδη φυτών και ζώων που βρίσκονται στον τόπο τους, ένας κόσμος νέων γνώσεων ανοιγόταν μπροστά τους.
Ωστόσο, η εκπαιδευτική περιπέτεια δεν σταματούσε εκεί. Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να μάθουν για τη χρήση του τρένου που διερχόταν από την περιοχή τους. Καταλαβαίνοντας πώς το τρένο συνέδεε την κοινότητά τους με τον έξω κόσμο και μετεφερε ανθρώπους και προϊόντα, ένιωσαν περισσότερο συνδεδεμένοι με το περιβάλλον τους και την κοινότητά τους.
Αυτή η εμπειρία προσέφερε στα παιδιά πολύ περισσότερα από απλή εκπαίδευση. Τους έδωσε τη δυνατότητα να ζήσουν τη φύση, να την αγαπήσουν και να συνειδητοποιήσουν τη σημασία της προστασίας της. Ταυτόχρονα, τους έδωσε μια κατανόηση του τρόπου με τον οποίο οι μεταφορικές υποδομές συμβάλλουν στη λειτουργία της κοινότητάς τους.