Τα Όρια και οι Κανόνες στην Αγωγή: Η Ρόλος της Σχολικής Ψυχολόγου
Τα Όρια και οι Κανόνες στην Αγωγή: Η Ρόλος της Σχολικής Ψυχολόγου

Τα Όρια και οι Κανόνες στην Αγωγή: Η Ρόλος της Σχολικής Ψυχολόγου

Η ομιλία της κας Ιωάννας Ξυδέα, ψυχολόγου του δημοτικού σχολείου Φιχτίου, άνοιξε έναν διάλογο που προβάλλει τη σημασία των ορίων και των κανόνων στην αγωγή των παιδιών. Η πρωτοβουλία αυτή αντικατοπτρίζει το πνεύμα ανοικτότητας και συνεργασίας του σχολείου προς την κοινότητα.

Η επαφή με την καθημερινότητα των γονέων είναι ουσιώδης για την καλύτερη κατανόηση των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν στην ανατροφή των παιδιών τους. Μέσω της συζήτησης και της πληροφόρησης που παρέχει μια ειδικευμένη φωνή όπως η κα Ξυδέα, οι γονείς αντιλαμβάνονται καλύτερα την ανάγκη για ισορροπία μεταξύ ελέγχου και ελευθερίας στην ανατροφή των παιδιών τους.

Οι κανόνες και τα όρια θέτουν τις βάσεις για την ανάπτυξη της αυτοδιάθεσης και της ευθύνης στα παιδιά. Μέσω της καθοδήγησης των γονιών, τα παιδιά μαθαίνουν να αναγνωρίζουν τα όριά τους και να σέβονται τα όρια των άλλων, διαμορφώνοντας έτσι μια υγιή και αμοιβαία σχέση επικοινωνίας.
Τη Δευτέρα 29 Ιανουαρίου είχαμε τη χαρά να πραγματοποιήσουμε μια σημαντική εκδήλωση στο πλαίσιο των δράσεων της σχολικής μας μονάδας που αφορούν στο άνοιγμα διαύλων επικοινωνίας του σχολείου με τους γονείς/ κηδεμόνες.

Στις 18:00 το απόγευμα στην αίθουσα εκδηλώσεων του δημοτικού σχολείου μαζευτήκαμε  γονείς και εκπαιδευτικοί για μια πρώτη γνωριμία και συζήτηση με την Σχολική Ψυχολόγο που έχει στελεχώσει το σχολείο μας κ. Ιωάννα Ξυδέα. Αρχικά η Διευθύντρια του σχολείου πραγματοποίησε μια σύντομη ενημέρωση για το θεσμό της Σχολικής Ψυχολόγου, τις αρμοδιότητες, το ρόλο και τη σημασία για τη σχολική κοινότητα και εξήγησε τις διαδικασίες παρέμβασης και επικοινωνίας. Στη συνέχεια η κ. Ιωάννα Ξυδέα άνοιξε μια πρώτη συζήτηση με τους γονείς/ κηδεμόνες για βασικά θέματα διαπαιδαγώγησης εστιάζοντας στα “όρια”. Η ανθρώπινη και γόνιμη συζήτηση που ακολούθησε την παρέμβαση της ψυχολόγου υπήρξε ένα δείγμα του πόσο ανάγκη έχουμε όλοι μας τέτοιες συναντήσεις με ειδικούς επιστήμονες με επίκεντρο τη συμβουλευτική μέσω του διαλόγου και της ανταλλαγής απόψεων και εμπειριών.

Ευχαριστούμε την κ. Ιωάννα Ξυδέα για την παρουσία και την παρέμβασή της και όσους/όσες συμμετείχαν στη συνάντηση αυτή. Ευχόμαστε να είναι το πρώτο μικρό βήμα για μια δημιουργική πορεία συνεργασίας στο πλαίσιο μιας ανοιχτής σχολικής κοινότητας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *