Το έθιμο της κυρά Σαρακοστής
Το έθιμο της κυρά Σαρακοστής

Το έθιμο της κυρά Σαρακοστής

Στο σχολείο μας μετά την επιστροφή μας από την Καθαρά Δευτέρα και το πέταγμα του χαρταετού σκεφτήκαμε να θυμηθούμε ένα παλιό έθιμο αυτό της κυρά-Σαρακοστής .
Οι εκπαιδευτικοί μίλησαν στα παιδιά για τη χρησιμότητα του εθίμου σαν ημερολόγιο για να μετράμε τις εβδομάδες από την Καθαρά Δευτέρα μέχρι την Μεγάλη εβδομάδα , καθώς η κυρά Σαρακοστή έχει 7 πόδια , ένα για κάθε εβδομάδα της περιόδου της Σαρακοστής.
Η κυρά-Σαρακοστή , στις περισσότερες περιοχές, ήταν μια χάρτινη ζωγραφιά ή ένα ψωμάκι με απλά υλικά , που απεικόνιζε μια γυναίκα , που έμοιαζε με καλόγρια , με 7 πόδια ,σταυρωμένα χέρια γιατί προσεύχεται , ένα σταυρό στο κεφάλι γιατί πήγαινε στην εκκλησία και χωρίς στόμα γιατί νηστεύει. Στο τέλος κάθε εβδομάδας της έκοβαν ένα πόδι .

Έτσι κάναμε και εμείς !!! Ζωγραφίσαμε μια μεγάλη κυρά – Σαρακοστή όπου κάθε Παρασκευή πρωί μετά την προσευχή στο προαύλιο ένα παιδί θα κόβει από ένα ποδαράκι !!!

Ζυμώσαμε και ψήσαμε ακόμα δυο κυρίες Σαρακόστες με αλεύρι, νεράκι και αλάτι όπως η παραδοσιακή συνταγή και τραγουδήσαμε όλοι μαζί το τραγούδι της Σαρακοστής .

Ενώ ξεχωριστά οι μαθητές/τριες τις Α΄,Β΄, Γ΄ και Δ΄ τάξης φτιάξανε το δικό τους ημερολόγιο “κυρά – Σαρακοστή” και το πήραν στο σπίτι τους για να μετράνε μόνοι τους τις εβδομάδες

Ήταν μια ακόμη όμορφη προσπάθεια να γνωρίσουν και να διατηρήσουν τα παιδιά μας τέτοια έθιμα και παραδόσεις .

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *