ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΚΔΡΟΜΗ ΤΗΣ Ε’ & ΣΤ’ ΤΑΞΗΣ ΣΤΟ ΚΑΣΤΡΟ ΛΑΡΙΣΑ , ΑΡΓΟΥΣ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΚΔΡΟΜΗ ΤΗΣ Ε’ & ΣΤ’ ΤΑΞΗΣ ΣΤΟ ΚΑΣΤΡΟ ΛΑΡΙΣΑ , ΑΡΓΟΥΣ

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΚΔΡΟΜΗ ΤΗΣ Ε’ & ΣΤ’ ΤΑΞΗΣ ΣΤΟ ΚΑΣΤΡΟ ΛΑΡΙΣΑ , ΑΡΓΟΥΣ

Την Παρασκευή στις 19 Νοεμβρίου 2022 συνεχίζοντας το πρόγραμμα επίσκεψης Κάστρων της Χώρας , Οι μαθητές της Ε΄ και Στ΄ Τάξης μαζί με τους εκπαιδευτικούς τους επισκέφτηκαν ένα από τα παλαιότερα και πιο ιστορικά κάστρα στην Ελλάδα το ΚΑΣΤΡΟ ΛΑΡΙΣΑ του ΑΡΓΟΥΣ.
Αυτή τη φορά είχαμε τη χαρά να μας ξεναγήσει ο κ. Σκούρτης Μ., που με τις γνώσεις του και τον παραστατικό του τρόπο κατάφερε να κρατήσει τον ενδιαφέρον των μαθητών σε όλη την διάρκεια της ξενάγησης.
Τα παιδιά έμαθαν ότι :
– η ονομασία του κάστρου “Λάρισα” σημαίνει ισχυρά οχυρωμένος λόφος ή ακρόπολη.

– το κάστρο οικοδομήθηκε κατά τους προϊστορικούς χρόνους, επισκευάστηκε και επεκτάθηκε αρκετές φορές από την αρχαιότητα και έπαιξε σημαντικό ιστορικό ρόλο κατά την Ενετοκρατία και την Ελληνική Επανάσταση του 1821.

– βρίσκεται στην κορυφή του φερώνυμου λόφου, που αποτελεί και το ψηλότερο σημείο της πόλης (289 μ.) και ότι το κάστρο έχει δύο περιβόλους, τον εξωτερικό και τον εσωτερικό.

– η στρατηγική θέση του, καθώς ελέγχει τη σημαντικότερη πόλη της Αργολίδας, αλλά και τις θαλάσσιες οδούς και χερσαίες οδούς που συνδέουν τη ΝΑ Πελοπόννησο με την Αττική και τα νησιά του Αιγαίου, οδήγησε στην οχύρωση
του λόφου, ήδη από την Προϊστορική Εποχή. Ίχνη της μυκηναϊκής οχύρωσης (13ος αι. π.Χ.) σώζονται στην ακρόπολη του κάστρου, ενώ ογκώδη αρχιτεκτονικά μέλη από τη μυκηναϊκή οχύρωση έχουν επαναχρησιμοποιηθεί στις μεταγενέστερες μεσαιωνικές οχυρώσει.

– στον εσωτερικό χώρο υπήρχε ναός του Λαρισαίου Διός και της Αθηνάς Πολιάδος. Επίσης, υπήρχε εκκλησία του 12ου αιώνα.

– αργότερα, από τον 15ο αιώνα με την έλευση των πυροβόλων, το κάστρο δέχεται μεγάλες επεμβάσεις και ενισχύεται με κυλινδρικούς πύργους.

– μέσα στην ακρόπολη, υπήρχε πιθανότητα το διοικητήριο και στρατιωτικές εγκαταστάσεις.

– μεγάλες κινστέρνες (υδατοδεξαμενές) υπήρχαν και στους δύο περιβόλους του κάστρου, οι οποίες σώζονται και οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να τις δούν.

– αν και ο χώρος δεν έπαψε να είναι σε χρήση από τους προϊστορικούς χρόνους έως το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, η σημερινή μορφή του κάστρου αποκρυσταλλώθηκε στο Μεσαίωνα, όταν οι οχυρώσεις Βυζαντινών και Φράγκων κατέστησαν τη Λάρισα ένα από τα τέσσερα ισχυρότερα κάστρα της Πελοποννήσου.

-στα χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης, όταν έφτασε στο Άργος η μεγάλη στρατιά του Δράμαλη, ο Κολοκοτρώνης έκρινε ότι έπρεπε οι Έλληνες να καταλάβουν το κάστρο, για να απασχολήσουν τον εχθρό και να κερδίσουν πολύτιμο χρόνο. Ο Κολοκοτρώνης έστειλε αρχικά 100 επίλεκτους άντρες, στους οποίους προστέθηκαν αργότερα κι άλλοι κι έγιναν 700. Αρχηγός τους ήταν ο Δημήτριος Υψηλάντης.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *